Cavia

De cavia is een gezellig knaagdier dat heel goed tam gehouden kan worden. Het zijn gezelschapsdieren, ze hebben gezelschap van andere cavia's nodig. Ze worden ook wel een Guinees biggetje genoemd.                                                 Een cavia heeft een langwerpig lichaam met korte pootjes en kleine oortjes. Ze hebben geen staartje. Een volwassen cavia kan 30 cm worden en weegt ongeveer 1 kg.  Een cavia leeft gemiddeld 5 jaar en maximaal 8 jaar.

Geschiedenis

Cavia's komen nog steeds in het wild voor in bijna geheel Zuid-Amerika, vroeger leefden ze ook in Panama en Suriname. Verschillende Zuid-Amerikaanse Indianen, waaronder de Inca's, hielden al cavia's als huisdieren. Ze fokten ze voor het vlees, de huid en het bont en gaven ze mee aan de doden in hun graf. Vooral bruin en wit-bonte dieren werden aan de Zonnegod geofferd. Er zijn ook gemummificeerde cavia's gevonden in Inca nederzettingen en graftomben, evenals geraamten en stukken huid.

    Soorten cavia's

De bekendste soort is de huiscavia, die waarschijnlijk zo'n 3000 jaar geleden al door de Inca's werden gehouden.      Cavia's zijn er in erkende en niet erkende caviarassen. Erkende rassen zijn onder andere borstelhaar, Coronet, langhaar, normaal haar, Texel, Sheltie, Rex, US Teddy. Daarnaast zijn de cavia's er in vele verschillende kleuren en kleurstellingen.

Verzorging cavia

Cavia's zijn echte planteneters. Ze eten vooral gras en hooi maar ook groenvoer, fruit en zaden. Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken dus is het belangrijk dat ze dat binnen krijgen via het voedsel. Naast voedsel drinkt de cavia water. Water en eten moet voortdurend beschikbaar zijn.

De kooi moet je minstens één keer per week schoonmaken.Verder moet je de voerbakjes schoonhouden, en dien je je cavia netjes te houden en als er iets mis is, moet je de dierenarts inschakelen. Je kan je cavia ook wassen. Inspanning en ontspanning is ook zeer belangrijk voor de cavia.

Bij de cavia moet je de nagels regelmatig controleren en knippen. Ook de tanden van een cavia moeten nagekeken worden, omdat ze niet te lang mogen worden. Want dan krijgen ze eetproblemen.

Voortplanting

Caviavrouwtjes worden, als ze niet zwanger zijn, om de 14-18 dagen bronstig. Om een caviamannetje seksueel opgewonden te krijgen is alleen de geur van een vrouwtje al voldoende. Door een laag langdurig brommen en zich zo groot mogelijk te maken en langzaam waggelend voort te bewegen probeert het mannetje de aandacht van vrouwtjes te trekken. Daarbij stoot het diertje muskusgeur uit. Hoewel cavia's geen agressieve dieren zijn, zal een zeugje als ze niet bronstig is een opgewonden mannetje afschudden met een hoog gekir en als dat niet helpt urineert ze op hem om hem af te schrikken.

De draagtijd is gemiddeld 66 à 68 dagen en de jongen ter wereld met hun ogen open en ze hebben een volledige vacht en tanden. Cavia's zijn dan ook typische nestvlieders. Dat betekent dat in de natuur van de jongen wordt verwacht dat ze meteen met de groep mee kunnen lopen.

De moeder heeft twee tepels, dat lijkt niet genoeg voor de 2-4 jongen. Als er voor de moeder maar genoeg voedsel is, kan ze echter toch vier jongen zorgen. De jongen zijn door hun rijpheid ook maar kort van moedermelk afhankelijk.                Een cavia is na de bevalling al heel snel weer vruchtbaar. De jonge cavia's kunnen als ze vier weken oud zijn al vruchtbaar zijn.


gemaakt door Wessel
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin